top of page

ירושות ועזבונות

ירושה:  כאשר אדם נפטר מבלי שהשאיר אחריו צוואה, יחולק עזבונו בין יורשיו על פי כללי הירושה על פי דין בחוק הירושה תשכ"ה-1965.
 

לאחר פטירת אדם שלא השאיר אחריו צוואה, יש להגיש בקשה לצו ירושה לרשם לענייני ירושה על מנת שניתן יהיה לקבוע מיהם יורשיו ומהם חלקם של אותם יורשים בעיזבון.
 

על אף שבאופן טבעי רבים מאיתנו נוהגים להדחיק את המחשבה ולדחות את הטיפול בנושאים הקשורים לפטירה, מומלץ להקדיש לכך מחשבה ולהתייעץ עם עו"ד על הצורך בכתיבת צוואה מבלי להמתין לגיל מבוגר, במיוחד אם  ישנם גירושין וילדים קטינים בתמונה.

צוואות: ישנה רק דרך אחת בה יכול אדם לקבוע איך יחולק רכושו לאחר פטירתו- והיא באמצעות עריכת צוואה. קיימות ארבע דרכים לעריכת צוואה תקפה על פי חוק הירושה תשכ"ה-1965:
 

  1. צוואה בכתב יד: צוואה הנכתבת כולה בכתב ידו של המצווה ונושאת תאריך וחתימה.
     

  2. צוואה בעדים:  הדרך השכיחה ביותר, הינה צוואה בכתב, הנושאת תאריך וחתימת המצווה בפני שני עדים אשר חותמים על הצוואה ומאשרים כי המצווה חתם בפניהם.
     

  3. צוואה בפני רשות: צוואה אשר נערכת בפני שופט, רשם בית המשפט או רשם לענייני ירושה או חבר בית דין דתי או נוטריון, אשר מאשר את הצהרת המצווה בפניו.
     

  4. צוואה בעל פה: צוואה אשר ניתנת על ידי אדם על ערש דווי בפני שני עדים.
     

איך כדאי לערוך צוואה?
 

על אף שאין הכרח לערוך צוואה אצל עורך דין, מומלץ לעשות זאת, כדי להפחית את הסיכון לפסילת/שינוי הצוואה. יש חשיבות רבה לאופן ניסוח הוראות הצוואה כדי למנוע התנגדויות לצוואה וכדי לוודא שרצון המצווה יהיה מובן ויבוצע בהתאם. עורך הדין אשר עורך את הצוואה יכול להתרשם כי המצווה חתם על הצוואה מרצון חופשי וללא השפעה בלתי הוגנת, ועשוי להפנות את המצווה לקבלת אישור רפואי על מצבו אשר יצורף לצוואה, אם הוא סבור שיש בכך צורך.

לאחר פטירת המצווה, יש להגיש בקשה לצו קיום צוואה לרשם לענייני ירושה על מנת שניתן יהיה לבצע את הוראות הצוואה.

bottom of page